Leuvense vrijwilligers maken massaal mondmaskers 

 

Net na de lockdown contacteerde Stad Leuven ons. De Leuvense zorgsector was immers dringend op zoek naar stoffen mondmaskers. Aangezien er bij MAAKbar vaak repair cafés, workshops en cursussen voor het herstellen van kledij plaatsvinden, beschikken wij over naaimachines en over een netwerk met ervaren naaisters en naaiers.

Wij gingen onmiddellijk aan de slag en plaatsten een oproep voor vrijwillige naaisters en fietskoeriers op sociale media en in onze Nieuwsbrief. Er kwam enorm veel respons. In totaal kropen zo'n 500 mensen achter de naaimachine.  We bezorgden hen pakketten met binnenstof, buitenstof, lint, garen en de handleiding. In totaal werd er materiaal voor meer dan  17.000 mondmaskers verdeeld. Een 100-tal fietskoeriers bezorgden deze pakketten aan huis en brachten de afgewerkte mondmaskers nadien naar één van de inzamelpunten. Deze werden door Stad Leuven bezorgd aan de zorginstellingen.

Ondertussen zijn we opnieuw aan de slag om samen met Stad Leuven stoffen mondmaskers te bezorgen aan sociale organisaties. 

Wil jij ook mondmaskers maken voor Leuvense sociale organisaties?

Meld je dan hier aan. Je krijgt een pakketje met het patroon en al het materiaal voor een 30-tal mondmaskers. Een fietskoerier bezorgt dit pakket bij jou thuis. Zodra je pakket klaar is kan jij of je fietskoerier het bezorgen in inzamelpunten zoals de Sporthal van Kessel-Lo, Heverlee of Wijgmaal. Stad Leuven zorgt voor de verdeling naar zorginstellingen en sociale organisaties.

Bij MAAKbar stellen we vast dat, ook tijdens de coronacrisis, de burgerzin en het engagement in Leuven enorm groot is. Mensen zetten zich belangeloos in om hun medemensen te helpen in deze moeilijke periode. Met dank aan Stad Leuven en zijn gemotiveerde medewerkers voor de fijne samenwerking. Samen maken we het verschil.

 

 

Video en handleiding

 - We werken volgens het officiële patroon van FOD Gezondheid. Je vindt het patroon en de werkwijze op www.maakjemondmasker.be

- <Eng> Information can be found on https://makefacemasks.com/pdf/Facemask_pattern_and_guidelines_20200318_v2.pdf

BEKIJK DEZE VIDEO die Anke Tacq, leerkracht Modeopleiding bij Qrios Kessel-Lo maakte. De verschillende stappen worden heel duidelijk uitgelegd. 

- Wil je als gemeente of organisatie ook aan de slag gaan en mondmaskers maken? Je kan ons draaiboek opvragen via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

In de media

Sociaal.net - Opiniestuk met verwijzing naar Maakbar (en mee geschreven door één van onze vrijwillige fietskoeriers) - 26 maart 2020 : https://sociaal.net/opinie/wie-solidariteit-meest-nodig-heeft-krijgt-het-minst/
Leuven Actueel
Volg onze facebookpaginahttps://www.facebook.com/MAAKbar-282729752441585/
Volg ons op Instagram: maakbar_circulair