Maker in woord en beeld: Stephan, founder van TONEWOOD
12 april 2021

Stephan Cardinaels is 24 en startte op zijn 19e zijn eigen onderneming in luidsprekers en lampjes, Tonewood genaamd. Een proces van jaren dat hem leidde tot het punt waar hij nu staat. Zijn zelfgemaakte lampjes worden verdeeld in enkele winkels in België, waaronder MAAKbar. De lampjes passen volledig in MAAKbars circulaire concept. In dit interview vertelt Stephan iets meer hoe de weg die hij aflegde tot nu toe was.


Hoe gaat het met jou?

“Nu, in de corona-situatie, is het als jong persoon moeilijk om je weg te vinden. Toch is het afgelopen jaar geen verloren jaar geweest voor mij. Het kende z’n ups en downs, maar in het algemeen kan ik tevreden terugkijken. Ook naar de toekomst toe ben ik hoopvol.”

Heeft jouw onderneming daar iets mee te maken?

“Ik haal heel veel uit Tonewood, ja. Doorheen de week, op mijn vaste job, ben ik nogal technisch bezig. Ik zit achter een bureau en ik denk na over complexe problemen. Om dat na de werkuren los te laten en creatief met ruw materiaal bezig te zijn, voelt heel goed aan. ’t Is een gelegenheid om even terug te landen en te voelen wat er allemaal is.

Wanneer ben je met Tonewood begonnen?

“Ik ben begonnen in 2016. Ik was indertijd veel bezig als muzikant. Uit die passie voor muziek en gitaren is de fascinatie voor hout gegroeid. De term voor het hout waaruit gitaren wordt gemaakt, is toonhout, tonewood in het Engels. Ik ben rond die tijd begonnen met luidsprekers maken uit hout, eikenhout. Later zijn dat dan lampjes geworden. Ik was student toen ik ermee begon. Een kameraad heeft mij wegwijs gemaakt in het zelfstandige ondernemerschap. Daardoor kon ik in 2017 de zaak opstarten. Dat was als student-zelfstandige. Toen ik later begon met werken, ben ik zelfstandige in bijberoep geworden. Voor mij was het altijd al belangrijk mijn werk met Tonewood te kunnen combineren. En dat het in het beste geval ook een meerwaarde heeft aan elkaar. Omdat ik voor mijn job veel onderweg ben, heb ik een auto. Daardoor heb ik nu voor Tonewood al meer mogelijkheden dan toen ik geen auto had.”

 

Ik wil laten zien hoe je materiaal kan hergebruiken en op die manier kan ik dat tonen. Ik hoop op die manier een impact te kunnen hebben

 

De switch tussen audio en licht is wel opmerkelijk. Hoe is dat gegaan?

“Dat gebeurde heel toevallig. In 2019 ging ik voor de eerste keer met een standje in Hasselt op een klein marktje staan. Ik wilde naast mijn luidsprekers graag iets anders mee hebben om te tonen. Mijn huisgenoot vroeg me indertijd om een pennenhouder te maken uit een stuk brandhout. Dat is heel goed gelukt en ik had dan het idee om er een fitting in te steken en om te proberen er een lamp van te maken. Met een aantal van die lampjes ben ik toen op dat marktje gaan staan. Die trokken veel aandacht en mensen hadden er meer interesse in dan in de luidsprekers. Ik dacht: hier wil ik in verder gaan. Ik heb dan de individuele onderdelen van de lamp onder de loep genomen en me de vraag gesteld wat kan ik nog kon verbeteren. Welke stukken kan ik Europees of zelfs lokaal aankopen? Zo heb ik stuk voor stuk de lampen kunnen verbeteren qua design en herkomst.”

Is het van het begin af aan belangrijk geweest om met hergebruik bezig te zijn?

“Het aspect van upcyclen is er later bijgekomen. Het is in oorsprong een projectje tegen de standaard plastieken zwart of wit luidsprekers die uit China geïmporteerd worden. Dus dat was mij om het creatieve te doen. Maar later kwam dan het besef: dit wat ik nu doe, die materialen zijn eigenlijk duurzaam. Ik dacht: als ik er nu eens op let een houtsoort te kiezen die van dichtbij afkomstig is, eerder dan van veraf, dan maakt dat ook al een verschil qua impact op het milieu. En met die lampjes is dat dan nog veel verder gegaan toen dat ik brandhout begon te zoeken. Toen ik het in redelijk grote hoeveelheden begon te zoeken, zocht ik iemand die in de buurt bomen kapte. Ik ben iemand op het spoor gekomen die in Hasselt en omstreken zieke en gestorven of omgewaaide bomen bewerkt tot brandhout. Toen ik daar ging kennismaken, voelde dat meteen heel goed aan. Dat ik daar mijn blokken hout mag kiezen, is fantastisch.”

 

"Bij elk probleem dat ik tegenkom, ga ik het proces aan om tot een oplossing te komen: da’s een intensief en creatief proces."

 

Die creativiteit die er vanaf het begin was, was de impuls om ermee te starten en lijkt de rode draad in jouw proces te zijn, tot nu toe.

“Inderdaad. Tonewood is altijd mijn creatieve uitlaatklep geweest. Een job die zowel technische aspecten als creativiteit samenvoegt, is eerder moeilijk te vinden. Het zal wel niet onmogelijk zijn. Maar nu als IT-er zet ik mij aan complexe problemen. Dat ik daarnaast m’n eigen ding kan doen en zelf dingen kan maken, is een mooie afwisseling.”

Hoe kom je tot het mooie eindproduct?

“Bij elk probleem dat ik tegenkom, ga ik het proces aan om tot een oplossing te komen: da’s een intensief en creatief proces. Om een voorbeeldje te geven: ik verkocht de lampjes al een jaar lang in Hasselt. Toen ik bij MAAKbar terecht kwam besefte ik dat ik die lampjes veilig moest kunnen vervoeren en bovendien dat mensen die hier winkelen misschien niet met de auto passeren. Dus ik bedacht me dat een doosje wel van pas zou komen. Het moet ook binnen het duurzame concept passen en een ‘duurzame verpakking’… dat gaat wat tegen elkaar in eigenlijk. Dus heb ik me toen toch wel toegespitst op dozen die binnen het duurzame concept passen. Ook met het logo is het zo gegaan. Samen met een kameraad heb ik het logo ontworpen en nagedacht hoe dat op de doos te krijgen. Da’s een proces van weken. De eerste doosjes zagen er anders uit, nu zijn ze al een stuk beter geworden. Met de lampjes net zo, die stekkers zijn uniek. De meeste lampjes die je in winkels vindt, hebben een saaie stekker. Ik wilde er werk van maken om een originele stekker toe te voegen aan mijn lampjes. Nu hebben ze een originele vorm, een soort gat aan de stekker. Het geeft me heel veel voldoening, om uiteindelijk zo’n oplossing te vinden voor een gesteld probleem.”

Je bent afkomstig van Hasselt. Hoe ben je bij MAAKbar terecht gekomen?

“Eind 2020 had ik een weekje verlof. Ik had toen ook net een nieuw atelier. Het goede moment om het wat groter en efficiënter aan te pakken, dacht ik. Ik heb dan in het centrum van Hasselt een wandeling gemaakt op zoek naar nieuwe verdelers. Zo kwam ik terecht bij een meubelzaak die mijn lampjes zelf geen plaats kon geven, maar die MAAKbar in Leuven kende. Ik heb dan Magda gebeld, zij was meteen overtuigd. Sinds dag 1 hebben we een hele goede samenwerking.”

Hoe is het voor jou om je product in de etalage te zien staan?

“Dat geeft veel voldoening en ik voel mij daar trots om. Het voelt goed aan dat mensen je werk weten te appreciëren.”

Waar heb je je technische skills geleerd?

“Ik heb altijd heel technische en hands-on dingen gedaan terwijl ik opgroeide. Dat begon als kind met dat ik elektrische toestellen uit elkaar haalde. Aanvankelijk waren die daarna voor de vuilbak (lacht). Na verloop van tijd begon ik te merken dat ik ze uit elkaar kon halen en terug in elkaar kon steken zonder dat ze kapot gingen.”

Heeft de opleiding die je later hebt gevolgd daar iets aan toegevoegd?

“In het middelbaar heb ik een technische opleiding gevolgd, metaalbewerking. Dus echt mechaniek. Zelf schroeven maken of machines programmeren, ijzeren stukken maken die in elkaar moesten passen. Elektromechanica kwam ook heel veel aan bod.”

De weg die je aflegde klinkt achteraf gezien logisch. Voelde de keuzes die je hebt gemaakt steeds logisch aan?

“Nee, er kwamen heel veel toevalligheden bij kijken die uiteindelijk tot dit punt leidden. Ik denk dat dit in ieders leven wel een element is, dat wij allemaal voor een deel geleid door het toeval terecht komen waar we op dit moment zijn.”

Waar zie je de toekomst van je onderneming heengaan?

“Ik hoop dat we een aantal projectjes met hanglampen kunnen doen. Dat we ze bijvoorbeeld in een horecazaak omhoog kunnen hangen en zo een statement kunnen maken. Ik wil laten zien hoe je materiaal kan hergebruiken en op die manier kan ik dat tonen. Ik hoop op die manier een impact te kunnen hebben.”

 

Benieuwd naar de lampjes: bezoek ons tijdens de openingsuren! 
Bezoek de website van Tonewood hier: https://www.tonewood.be/