Kan een afbeelding zijn van één of meer mensen en staande mensen Elke Schoolmeesters engagement voor MAAKbar begon eind 2020. Zij zet zich een dag per week in als vrijwilliger en houdt zich bezig met allerhande creatieve klusjes. In de zomer hoopt ze haar ervaring met kinderateliers in te zetten om MAAkbar te voorzien van een mozaïek-wand.
 
Hoe ben je bij MAAKbar terecht gekomen?
“Da’s heel spontaan gebeurd. Ik kwam Magda eens tegen op straat en heb haar toen over MAAKbar aangesproken. Ik kende de organisatie al van voor ze naar de Diestsestraat verhuisde, maar pas na hun verhuis en na dat gesprekje met Magda, ben ik begonnen.”
 
Welke verwachtingen had je toen je hier startte?
“Ik heb het gewoon op mij laten afkomen en ik heb hier altijd al leuke jobjes gekregen. Het leuke vind ik dat ik aan het begin van een dag niet weet wat er op mij zal afkomen. Iedere dag ziet er anders uit. Dat het zo flexibel is, vind ik heel fijn. Die flexibiliteit zit ook nog in iets anders. Ik heb recent een vriendin verloren. Dat is niet gemakkelijk natuurlijk. Maar ik wist dat ik hier niet moest stressen. Ik mocht komen en gaan naargelang hoe ik mij voelde. Dat zij ook flexibel zijn naar mij toe is fijn in zo’n moeilijke periode.”
 
MAAKbar is een plek waar mensen samen worden gebracht. Ze zetten keihard in op verbinding.
 
Wat motiveert jou om hier vrijwilligerswerk te doen?
“Mensen helpen, de verbinding die er hier is en het creatieve aspect.”
 
Leg eens uit.
“MAAKbar is een plek waar mensen samen worden gebracht. Ze zetten keihard in op verbinding. Ik merk ook dat mijn creativiteit hier een plaats kan krijgen. Ik heb hier al dingen mogen stikken en ook ludieke dingen mogen doen. Die flessenhouder van hemdsmouwen, bijvoorbeeld. Ik vind het geweldig om dat mee te mogen maken. Het is ook leuk om te zien hoe mensen hun talenten hier kunnen ontwikkelen. Ik ben trouwens een idee aan het uitwerken om samen met een groepje kinderen een mozaïekmuur te maken. Ik werk super graag met kinderen. Zo heb ik jarenlang als opvoedster gewerkt en ook ateliers gegeven in mijn tuin. Het is misschien wel een uitdaging, omdat het al even geleden is dat ik zo’n ateliers gaf. Ik zou niet overal dergelijke uitdagingen durven aangaan, maar hier voel ik mij veilig en geapprecieerd. Zelfs voor het beperkt aantal uren dat ik hier doe, ontvang ik veel dankbaarheid. Ze nemen u hier in uw waarde.”
 
Heb je hier al dingen meegemaakt die je niet had verwacht?
“Ja, normaal gesproken vatte ik volgend jaar de studie ‘ervaringsdeskundige in de geestelijke gezondheidszorg’ aan. Maar ik denk nu toch een andere weg in te slaan door iemand die ik hier heb ontmoet. Zij volgt een opleiding tot intercultureel medewerkster. Ik had echt niet verwacht dat mijn oorspronkelijke idee ten goede zou veranderen.”
 
Waar zie je MAAKbar over 10 jaar?
“Ik hoop dat er tegen die tijd in iedere stad een MAAKbar is, met overal goede Magdas en Corines die hun werk zó goed doen en daardoor enthousiaste vrijwilligers en stagiairs aantrekken. Dat bovendien daardoor de maatschappij en z’n burgers in het algemeen wat creatiever en meer ecologisch zal denken en functioneren.”