Kan een afbeelding zijn van binnen
Romeo Trappeniers (19) loopt het hele semester stage bij MAAKbar. Hij is leerling aan het Heilig Hart Instituut Kessel-Lo en volgt de richting Logistiek en Retail. Romeo werkte al op verschillende plekken maar MAAKbar is volgens hem toch one of a kind.
 
Kende je MAAKbar al voordat je hier stage kwam lopen?
“Hoewel ik in Leuven woon, kende ik MAAKbar niet. Het was nieuw voor mij dat alles wordt hergebruikt en dat daar zelfs een zaak voor bestaat! Het was een leraar van mij die dacht dat deze plek me zou liggen.”
 
Waarom dacht hij dat volgens jou?
“Ik denk omdat het hem op school was opgevallen dat ik zin voor initiatief heb. Na een kennismaking met Magda en Corine ben ik vlot kunnen starten.”
 
Hoe gaat je stage tot nu toe?
“Ik ben hier begonnen met een stage van een week. Sindsdien kom ik elke vrijdag stage doen zodat ik tijdens de rest van de week mijn lessen kan volgen. Op het einde van het semester loop ik nog een volle week stage. En het loopt heel goed!”
 
Wat maakt dat het goed loopt?
“Ik was het gewend een beperkt takenpakket te hebben. Hier is mijn takenpakket best uitgebreid en gevarieerd. Dat komt onder andere omdat klanten hier soms met vragen langskomen die niet-standaard zijn. We hebben en kunnen hier van alles en toch hebben we niet altijd een pasklare oplossing.”
 
Kan je eens een voorbeeld geven?
“Ja, iemand die snel kledij wil laten aanpassen, kan soms beter terecht bij een retoucheur. Hier doen ze dat samen met jou, snap je? Of iemand die goudstukken wil wisselen, moet bij de goudsmid verder in de straat zijn. De bedoeling is wel dat we altijd naar een of andere oplossing zoeken. Da’s helemaal anders dan wat ik gewoon ben van op andere werk- of stageplekken.”
 
In welke zin ‘anders’?
“Ik heb al overal en nergens gewerkt, in de horeca, in de verkoop en ook als poetsman. Ik deed gewoon wat me door een klant werd gevraagd. Als het niet bij mijn takenpakket hoorde, deed ik het niet. Zo moest dat en er was niet echt iets tussenin. Hier wel. Wat ook verschilt is dat het mij bij vorige stages of op andere werkplekken niet altijd lukte om door te zetten. Hier ontdek ik dat er niet één vooraf bepaalde weg is die je moet volgen. Meezoeken naar verschillende oplossingen vraagt zelfstandigheid en dat ligt mij wel. Bovendien wordt er hier veel initiatief van mij verwacht. Ik krijg geen strak afgelijnde taakjes.”
 
Beschouw je de stage als je werk of als een stukje van je opleiding?
“Een beetje van beide. Het is onbetaald en daardoor beschouw ik het niet als werk. Maar net als op mijn werk geef ik mij 100%. Vroeger vond ik het moeilijker om niet betaald te worden en wel te werken. Maar ik ben door die houding al eens blijven zitten en dat wil ik geen tweede keer meemaken.”
 
Een stage kan een ervaring zijn waarin je hopelijk leerkansen krijgt. Wat heb jij al geleerd?
“Klopt. Alles bij elkaar genomen heb ik al meer geleerd dan op al mijn andere stageplekken samen. Ik leerde dat het verdienmodel van MAAKbar uniek is: een percentage van hun verkochte artikelen gaat naar hun voortbestaan en er werd een crowdfunding gedaan (daarnaast zijn inkomsten afkomstig van vrije bijdragen, abonnementen en subsidies, nvdr.). Over mezelf leerde ik dat de variatie in taken en dagen mij energie geeft! En ik kan bijvoorbeeld goed overweg met computers en cijfers. Dat had ik niet verwacht. Hier krijg ik wat uitgebreidere opdrachten dan degene die ik gewoon ben! En tot nu lukten al die opdrachten mij.”
 
Wat zal je zeker meenemen uit deze ervaring?
“De allerbelangrijkste les, namelijk: doorzetten en proberen te blijven zoeken naar een oplossing voor de mens die voor je staat.”