Naast de dagelijkse werking met een gereedschappenbib, workshops en repair activiteiten werkt MAAKbar regelmatig nieuwe projecten uit. Allemaal met als doel delen, herstellen en hergebruik in het Leuvense aan te moedigen. We overlopen ze even, als je er op klikt krijg je alle info.

  1. Naaicursussen ‘ Tijd voor mezelf’
  2. Opleiding ‘Hersteller Klein Electro’
  3. Circulaire Mode-opleiding
  4. Herstel- en Deelstraten
  5. In tijden van Corona: Mondmaskers en Museumhandschoenen

 

1. Naaicursussen ‘Tijd voor mezelf’ door Femma

De naaicursussen van Femma zijn een groot succes bij MAAKbar met wachtlijsten en tevreden deelnemers. We werken met kleine groepjes waar samen-zijn en zich goed voelen even belangrijk is als bijleren. Ook wie nog nooit achter een naaimachine zat, is welkom.

Iedere les wordt er een nieuwe techniek aangeleerd via een heel concreet naaiproject. Door de materialenbank bij MAAKbar hoef je geen eigen materiaal aan te kopen. Je kan ter plaatse kiezen met welk stofje je aan de slag gaat.

We richten ons in eerste instantie naar kwetsbare mama’s en vrouwen.

Interesse? Stuur een mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

 

2. Opleiding ‘Hersteller Klein Electro’ door Qrios

De opleidingen van Qrios ( volwassenenonderwijs van VTI) zijn gekend in het Leuvense. Hun aanbod omvat veel praktische cursussen waar naast de theorie ook de praktijk kan worden geoefend. Dit leek ons de ideale partner om samen een cursus rond herstellen op te zetten.

Kleine huishoudelijke elektrotoestellen worden snel afgeschreven als er iets mis mee is. Toch blijken ze dikwijls nog te herstellen. Dat merken we tijdens de vele Repair Cafés van MAAKbar. Ideaal materiaal om mee aan de slag te gaan tijdens de lessen.

Op het einde van de cursus ontvang je een getuigschrift.

Interesse? Stuur een mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. 

 

3. Circulaire Mode-opleiding

Wil jij je kledingstukken langer gebruiken door ze te herstellen of ze te 'veranderen'? 
Dan is er de circulaire modeopleiding die MAAKbar samen met QRIOS campus VTI (Grensstraat, Kessel Lo) organiseert.
 
Tijdens 30 lesmomenten worden basisnaaitechnieken aangeleerd en raak je geïnspireerd om grondstoffen te shoppen in je eigen kleerkast.
Voor slimme en creatieve hersteltechnieken kan je de opleiding van 15 lesblokken volgen.
 
Vragen? Mail dan naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
 

4. Herstel- en Deelstraten

Droom jij er ook van om in jouw buurt of straat meer te delen en te herstellen en zo deel te zijn van een circulaire stad?  Heb je al concrete ideeën hierrond of wil je je buren samenbrengen om te kijken wat mogelijk is?

Een nieuw aanbod van 'Kom op voor je wijk' waarbij Stad Leuven en MAAKbar je ondersteunen om deel- en herstelinitiatieven in  de buurt concreet te maken, kan je hierbij helpen.

Interesse? Stuur een mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

5. In tijden van Corona: mondmaskers en museumhandschoenen

MAAKbar bracht tijdens de lockdown zo'n 700 vrijwilligers samen. Zo'n 500 mensen kropen achter de naaimachine en naaiden in totaal meer dan 20.000 mondmaskers voor de Leuvense zorgsector en voor sociale organisaties.  Meer dan 100 fietskoeriers stonden paraat om het materiaal aan de naaisters te bezorgen en de afgewerkte mondmaskers nadien naar één van de inzamelpunten te brengen. Deze werden door Stad Leuven bezorgd aan de zorginstellingen, sociale organisaties en onderwijsinstellingen.

Ondertussen worden er museumhandschoenen gestikt voor het Mode en Kant Museum in Brussel. Het Leuvense kunstenaarscollectief gaat ermee aan de slag tijdens de interactieve tentoonstelling 'Masculinities' die eind augustus zal openen. 

Bij MAAKbar stellen we vast dat, ook tijdens de coronacrisis, de burgerzin en het engagement in Leuven enorm groot is. Mensen zetten zich belangeloos in om hun medemensen te helpen in deze moeilijke periode. Bedankt allemaal!