Opendeurdag Textiellab

Haken, breien, naaien, zichtbaar herstellen, textiel repair café of kleding swappen?

Wat is dat allemaal en hoe gaat het in zijn werk?

Dat kom je allemaal te weten op de opendeurdag van het TextielLab.

Woensdag 13 september zetten we onze deuren wagenwijd open.

We presenteren jullie graag de verschillende textielactiviteiten van MAAKbar. We laten jullie zien wat we allemaal doen, maar vooral wat jij kan komen doen dit najaar bij MAAKbar.

De lesgevers van de workshops en cursussen zijn aanwezig. Ze antwoorden graag op al jouw vragen en je kan je ter plekke ook direct inschrijven.

De opendeurdag van het TextielLab gaat door van 14.30 tot 19.00 in het TextielLab van MAAKbar.

Adres: Tiensevest 60, lokaal 301

 

 

Hoera, MAAKbar draait weer op volle toeren in september!

De zomer is nog niet voorbij, maar bij MAAKbar beginnen we stilaan aan het najaar te denken.

We kijken vooruit en presenteren jullie graag alle activiteiten van september op een rijtje.

 

 

Gereedschappenbib


Vanaf september starten we terug met wekelijkse openingsmoment bij de gereedschapsbibliotheken.

De gereedschappenbib in Tweebronnen is open op woensdag van 14.00 tot 16.00.

Hier vind je een klein aanbod gereedschap. En je kan direct het boek “Klussen voor beginners” in de boekenbib ontlenen.

Op maakleerplek kan je steeds elke zaterdag terecht van 10.30 tot 13.00. Op maakleerplek is er een ruim assortiment gereedschap aanwezig. Zowel handgereecshap, elektrisch gereedschap als tuingerief.

Heb je een vraag over het gereedschap of weet je niet goed hoe je aan dat ene klusje in huis moet beginnen? Dan kan je ook het best langs komen in de gereedschappenbib op maakleerplek. Onze vrijwilligers proberen je zo goed mogelijk op weg te zetten.

 

Boeken kaften bij MAAKbar

September dat betekent ook de start van het nieuwe schooljaar met een hele hoop nieuwe boeken. Aangezien leren en studeren leuker is uit mooie boeken, organiseert MAAKbar een heuse boekenkaft-actie. Met restjes papier, oud behanngpapier en andere vondsten, toveren we samen die schoolboeken om in duurzame kadootjes waar je elke dag mee kan uitpakken.

De boekenkaftactie gaat door op woensdag 6 september van 12.00 tot 16.00. Materiaal wordt voorzien, maar je kan ook zelf materiaal meenemen.

OPGELET

De boekenkaft-actie op zaterdag 9 september gaat NIET door. Maar geen nood … Wil je toch nog boeken kaften, dan kan je terecht bij MAAKbar TextielLab op donderdagen tussen 14u en 16u. Wel graag vooraf een mailtje sturen naar  Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Ben je leerkracht en merk je dat een aantal kinderen nog hulp kunnen gebruiken met het kaften van de boeken? Contacteer ons voor een à la carte- oplossing.

 

 

Open brei- en haakmoment

Hou je van breien en/ of haken? Maar doe je dat liever in gezelschap? Dan ben je van harte welkom op het open brei- en haakmoment van MAAKbar. Eén vrijdagnamiddag om de twee weken komen we met z'n allen samen om te haken of te breien. Je kan werken aan je eigen project, tips en ideeën uitwisselen of elkaar allerlei trucjes leren. Beginner of gevorderde, iedereen is welkom en inschrijven is niet nodig.

Het eerste open haak- en breimoment van dit werkjaar gaat door op vrijdag 1 september van 14.00 tot 16.00 in het TextielLab van MAAKbar. Vervolgens is het steeds om de 2 weken. Voor september betekent dit op 15 september en op 29 september.

 

Open naaiatelier

Ook het open naaiatelier gaat weer van start in september.

Vanaf 6 september kan je op donderdagnamiddag van 14.00 tot 16.00 komen gebruik maken van de machines (naaimachines en overlockmachine) en het naaigerief in het TextielLab. Werk je liever met de hand? Ook dat kan tijdens het Open Naaiatelier. Er is steeds iemand aanwezig die je kan bijstaan met raad en daad indien nodig en ook voor koffie en thee wordt gezorgd.

 

Open monumentendag

Zondag 10 september is het open monumentendag in Leuven. Zoals de naam het doet vermoeden kan je die dag allerlei monumenten bezoeken. Ook maakleerplek doet mee. Kom langs en maak kennis met de geschiedenis en de toekomst van de oude molens van Orshoven.  De open monumentendag op maakleerplek gaat door van 11.00 tot 17.00.
Adres: maakleerplek, Stapelhuisstraat 13-15

 

Textiel Repair Café

Beetje wild gedaan tijdens de vakantie? Blijven haken achter een prikkeldraad tijdens één van je wandeltochten? Met de fiets gevallen en een gat in je broek? Of wat tomatensaus gemorst op je witte T-shirt in je facoriet vakantierestaurant?

Onze herstelvrijwilligers weten er wel raad mee. Kom op zaterdag 16 september naar het Textiel Repair Café van 10.00 tot 16.00 en ze herstellen je kapotte en gevlekte kleding graag met jou.

 

Workshop 'Zichtbaar herstellen'

      

Wil je graag meer leren over Zichtbaar herstel? Wil je leren hoe je een gat in je kledingstuk omtovert in een echte eyecatcher enkel met behulp van naald en draad? Vrijwilliger Janine wijdt jou graag in in de wereld van creatief herstellen met de hand.
Je oefent eerst de basistechniek op een proeflapje. Nadien kan je je nieuw verworven vaardigheden uittesten op je eigen kledingstuk dat je graag wilt herstellen op een creatieve manier.
Deze workshop focust zich op zichtbaar herstellen voor stoffen kledingstukken (geen gebreide kledingstukken).
Inschrijven voor deze workshop kan door een mailtje te sturen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

De workshop gaat door op zaterdag 23 september van 10.00 tot 12.00. Kostprijs: 8 euro – 1,2 euro met een UiTpas reductie.

Adres: TextielLab, Tiensevest 60, lokaal 301

 

Workshop 'Huishoud en verzorging'

  

Wist je dat je makkelijk herbruikbare verzorgings- en huishoudproducten kan maken uit oude badhanddoeken en lakens?

In deze workshop leer je er alles over. Je kan op je eigen tempo werken aan je gerecycleerde huishoudtextiel-collectie. Breng je graag wat tijd door in de badkamer? Dan kan je zelf washandjes, wattenschijfjes en badsponzen maken voor je dagelijks schoonheidsritueel. Eerder een keukenprins(es)? Je keert huiswaarts met een serie kleurrijke pannenlappen en afwassponzen. Of heb je het graag spik en span? Dan kan je zelf dweilen maken uit oude lakens.

Deze workshop gaat door op dinsdag 26 september van 13.30 tot 15.30. Kostprijs: 8 euro – 1,2 euro met een UiTpas reductie.

Adres: TextielLab, Tiensevest 60, lokaal 301

 


En verder ...


HerfstSwap

Schrijf alvast 6 en 7 oktober in je agenda want dan organiseren we de HersftSwap. De formule begint stilaan bekend te geraken. Op vrijdag 6 oktober breng je je kledij binnen die je niet meer draagt, op zaterdag 7 oktober kan je “nieuwe” kledij komen kiezen uit het aanbod.

Genieten van 'Zomerdromen'

Voorlopig kan je nog even genieten van 'Zomerdromen', het kunstwerk bestaande uit gehaakte mandala's. Kijk dus zeker eens omhoog als je in de Mechelsestraat in Leuven passeert.


  

Geniet van 'Zomerdromen' in de Mechelsestraat en tijdens deze zomer!

 


#MAAKbar team

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
www.maakbar.org

 

Volg ons op sociale media

Je kan ons volgen op de Facebookpagina  en Instagram MAAKbar vzw.
Volg ons, word fan en deel die nieuwe adressen met iedereen die delen, herstellen en hergebruik in het Leuvense in het hart draagt. Bedankt!

 
Onze locaties:
- TextielLab - Tiensevest 60 - lokaal 301 - Leuven
- Gereedschappenbib - maakleerplek - Stapelhuisstraat 13 - 15 - Leuven
- Antenne gereedschappenbib - Loket in Tweebronnen - Rijschoolstraat 4 - Leuven