Een nieuw jaar, een nieuw begin


Net zoals iedereen starten we bij MAAKbar het nieuwe jaar met goede voornemens.
Nog meer activiteiten organiseren, nog meer mensen bereiken, nog meer de duurzame toekomst van Leuven mee-maken. We nemen alvast een vliegende start met een aantal activiteiten in het TextielLab en ook in de Gereedschappenbib beweegt er vanalles.

 

De gereedschappenbib anno 2023


Voor de gereedschappenbib betekent het jaar 2023 grootse en grote veranderingen.
Eerst en vooral hebben we het afsprakenkader onder handen genomen.

De nieuwste versie hiervan kan je vinden op de website van de gereedschappenbib: https://maakbar.myturn.com/library/?defaultPage=true.

Daarnaast is de gereedschappenbib op maakleerplek in januari en februari enkel open op zaterdag van 10.30 tot 13.00.
De gereedschappenbib in het Loket in Tweebronnen is steeds open op woensdagnamiddag van 14.00 tot 16.00.

Tot slot gaat de gereedschappenbib op maakleerplek verhuizen. We verlaten de silo’s midden februari en verhuizen naar een nieuwe locatie op maakleerplek. Een grotere plek waar we nog meer gereedschap kunnen aanbieden en in de toekomst hopelijk ook allerlei activiteiten kunnen organiseren. Meer info hierover volgt nog.


Open Naaiatelier

   
Elke donderdag is het open naaiatelier van 14.00 tot 16.00 in het TextielLab van MAAKbar.
Iedereen is welkom met zijn creatief textielproject. 

Je kan genieten van fijn gezelschap en een lekkere tas koffie of thee, terwijl je verder werkt aan jouw project.
Voel je je nog onzeker over je naaiskills en heb je af en toe nood aan wat advies?
Er is steeds iemand aanwezig met veel textielervaring die jou graag verder op weg helpt. 
 BruZelle, samen gaan we de strijd aan tegen menstruatie-armoede
BruZelle is een organisatie die zich inzet tegen menstruatie-armoede. Ze deelt pakketjes maandverband en tampons uit aan sociale organisaties en scholen. Deze menstruatie-producten worden steeds verpakt in kleurrijke zakjes. Uiteraard moeten deze zakjes eerst genaaid worden en daarna gevuld. En dat gebeurt onder andere in het TextielLab van MAAKbar. 
Wil jij graag je steentje bijdragen?
Dat kan op maandag 16 januari. Van 14.00 tot 16.00 worden er weer zakjes gemaakt en samengesteld in het TextielLab van MAAKbar.
Wel goesting om te komen, maar je kan (nog) niet overweg met de naaimachine? Geen probleem, er zijn ook helpende handen nodig om te knippen, te vullen, …

Schrijf je in bij Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of bij Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. 
Wil je op een ander moment meehelpen, stuur dan een mailtje naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
 

Samen maken, samen haken


Op vrijdag 20 januari gaan we niet alleen samen maken, maar ook samen haken. Van 14.00 tot 16.00 is iedereen welkom in het TextielLab om mee te komen doen. Samen haken we kleurrijke mandala’s. Deze zullen in juni samengesteld worden tot een prachtig straatkunstwerk.
Geen ervaring met haken? 
Geen probleem, de begeleiders van Curieus leggen je steekje voor steekje uit hoe je aan jouw kunstwerkje moet beginnen.

Plezier en gezelligheid verzekerd!

Al het materiaal wordt voorzien en inschrijven hiervoor is niet nodig.Repareren kan je leren


Ontbrekende knopen, een gat in je broek, velcro die opnieuw moet vastgestikt worden, …. .
Onze vrijwilligers weten er wel raad mee. Sterker nog, ze leren jou ook graag de kneepjes van het vak tijdens ons maandelijks Textiel Repiar Café. Dit gaat door op zaterdag 21 januari van 10.00 tot 16.00.
Zo stap je niet alleen buiten met kleding dat een tweede leven heeft gekregen, maar ook met nieuwe repareer-vaardigheden. Want repareren, dat kan iedereen leren!Workshop "Herbruikbare verzorgings- en huishoudartikelen"


Ben je op zoek naar een herbruikbaar alternatief voor wattenschijfjes of een ecologische dweil? Zoek niet langer, maar schrijf je in voor de workshop “Herbruikbare verzorgings – en huishoudartikelen”.
Op zaterdag 11 februari van 14.00 tot 17.00 kan je bij MAAKbar leren hoe je zelf wattenschijfjes, pannenlappen, poetsproducten, zoals een dweil en stofdoekjes, …. maakt uit restjes stof. Dat is niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor je motivatie. Poetsen en het huishouden doen is immers leuker met zelfgemaakte producten.

Inschrijven kan door een mail te sturen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..


Breien, de basis


Breien, iets voor omaatjes? Bij MAAKbar zijn we van het tegendeel overtuigd.
Na een succesvolle workshop “Sokken breien”, starten we in het voorjaar met een basisworkshop breien.
Op 3 lessen brei je zelf een pannenlap of een gastendoekje om je WC op te fleuren.
Deze workshop gaat door op vrijdag 10 februari, vrijdag 24 februari en vrijdag 10 maart van 10.00 tot 12.00 in het TextielLab van MAAKbar.

Zin om mee te doen? Inschrijven kan door een mail te sturen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..
En verder ....Stoffenmarkt
Schrijf alvast 25 maart met stip in je agenda.
Die dag stallen we al onze lente- en zomerstofjes uit van 10.00 tot 16.00 in het TextielLab.
Voor elk wat wils en kleine prijzen verzekerd.LenteSwap
21 en 22 april geven we ongebruikte kleding een tweede kans op onze LenteSwap.
Het concept is simpel. Je ruimt je kleerkast op en verzamelt al je ongedragen kleding die nog in goede staat is.
Deze breng je binnen op vrijdag 21 april. Ze worden omgezet in punten op je spaarkaartZaterdag 22 februari kan je met je spaarkaart komen “shoppen”. 

Kleding die blijft hangen, wordt nadien weg geschonken aan een sociale organisatie.

 

 

Volg ons op sociale media

Je kan ons volgen op de Facebookpagina  en Instagram MAAKbar vzw.
Volg ons, word fan en deel die nieuwe adressen met iedereen die delen, herstellen en hergebruik in het Leuvense in het hart draagt. Bedankt!