Het jaar 2022 loopt stilaan op zijn einde bij MAAKbar 

December staat voor de deur. Net zoals Sinterklaas en de Kerstman. Ook bij MAAKbar maken we ons stilaan klaar voor de feestdagen. We voorzien nog paar activiteiten die zeker van pas komen bij jouw voorbereiding. Daarnaast blikken we vooruit naar het nieuwe jaar. Want een nieuw jaar is zoals steeds ook een nieuw begin.

De Sint bracht een bezoek aan de gereedschappenbib


Donkere dagen vragen voor extra gezelligheid binnen. Iedereen is volop bezig met zijn kerstdecoratie uit te stallen en lichtjes omhoog te hangen.
Maar niet voordat de Sint is gepasseerd! Dit jaar kwam de Sint extra vroeg langs in de gereedschappenbib van MAAKbar. Wat hij zoal meebracht: een breekhamer, een vlakschuurmachine, een betonverfmenger, een inspectiecamera voor leidingen en een multitool. Speciaal voor de leden van MAAKbar, omdat ze zo braaf zijn geweest. Wil jij ook graag gebruik maken van deze kadootjes?

Word dan lid van de gereedschappenbib van MAAKbar. Voor 40 euro per jaar kan je een ruim assortiment gereedschap huren.
De gereedschappenbib in de silo’s van maakleerplek is open op dinsdag van 14.00 tot 16.00 en op zaterdag van 10.00 tot 12.00.Gereedschappenbib zoekt permanentie

   

Ben je praktisch ingesteldGa je graag om met met mensen? Kan je een beetje met een computer overweg? En heb je zin om je een paar uur per week (of per twee weken) vrijwillig in te zetten voor een organisatie die mee bouwt aan de duurzame toekomst van morgen?
Dan ben jij misschien wel de persoon die wij zoeken.
De gereedschappenbib van MAAKbar is immers dringend op zoek naar mensen die deze mee willen open houden.
Wat houdt dat in:
- 1 keer per week of per 2 weken hou je de gereedschappenbib open gedurende twee uur.
- Je informeert de bezoekers over het initiatief MAAKbar en in het bijzonder over de gereedschappenbib.
- Je registreert nieuwe leden.
- Je registreert uitgeleend en teruggebracht materiaal met het online registratiesysteem (een uitleg hierrond wordt voorzien).
- Samen met de gebruiker controleer je of het toestel goed functioneert.

 
Interesse? Stuur een mailtje naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. en we nodigen je zo snel mogelijk uit voor een eerste kennismaking.


De hooimadam


We hadden het al over de hooimadam in onze vorige nieuwsbrief. De interesse hierin bleek erg groot te zijn.
Daarom hebben we beslist om een nieuwe workshop “Hooimadammen maken” te organiseren op zaterdag 14 januari van 14.00 tot 17.00 in het TextielLab van MAAKbar.
Voor zij die nog niet mee zijn, een korte introductie:


Een hooimadam is een soort hoes voor je kookpot. Deze hoes zorgt ervoor dat je de kooktijd van gerechten kan verlagen. De aardappelen, groenten, vlees even laten koken en nadien kan het gerecht verder garen in de hooimadam. Hierdoor bespaar je niet alleen tijd, maar ook energie. Ideaal in tijden waarin energieprijzen de (kook)pan uit swingen.
Op 14 januari maken we zelf deze hooimadam uit oude dekens en truien. Daarnaast geeft Gemma, één van de lesgeefsters, ook een kort woordje uitleg over hoe je een hooimadam het best gebruikt.
Inschrijven kan door een mailtje te sturen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.Haken met de buren en Curieus


Maken rijmt op haken. Daarom hebben we besloten om ook een haakmoment in te richten bij MAAKbar.
Haak je graag, maar doe je dat liever samen? Dan ben je welkom op vrijdag 9 december en vrijdag 16 december om 14.00 in het TextielLab.
Je kan je eigen haakproject meenemen of je kan ook aansluiten bij het haakproject van Curieus.
Curieus, wat doen die juist? Curieus wilt graag een straatkunstwerk maken bestaande uit gehaakte mandalas. Het doel is om tegen eind juni voldoende mandalas te hebben om een straatoverkapping te kunnen maken die dan ergens in het Leuvense gaat worden opgehangen.
Zin om hieraan mee te doen? Vrijdag 9 december en vrijdag 16 december zijn er mensen aanwezig die hier meer uitleg over geven. In een mum van tijd zetten ze je op weg naar jouw eerste zelfgeh(m)aakte mandala.
Plezier en gezelligheid verzekerd!

Al het materiaal wordt voorzien en inschrijven hiervoor is niet nodig.
Textiel Repair Café


Het laatste Textiel Repair Café van het jaar gaat door op 17 december. Het ideale moment dus om jouw feestkledij op te frissen. Hebben de feestdagen vorig jaar sporen nagelaten op je kleding in de vorm van vlekken, missende knopen of gaatjes?
Dan ben je bij ons aan het juiste adres. Onze vrijwilligers staan je graag bij met raad en daad van 10.00 tot 16.00 in het TextielLab. Zo kan je weer in volle glorie aan het feestmaal aanschuiven.
We hebben niet alleen kledingexperten in huis, maar ook knuffelbeerexperten. Dus gehavende teddyberen en knuffels zijn ook altijd welkom op ons repair café. Want ook zij zien er graag piekfijn uit voor de feestdagen.BruZelle naaimoment


BruZelle, een organisatie die zich inzet tegen menstruatie-armoede heeft een dringende oproep. Ze hebben meer dan 1500 kleine stoffen zakjes nodig.
BruZelle Regio Leuven bevoorraadt al 38 scholen met menstruatieproducten, maar wil begin 2023 graag uitbreiden naar andere scholen. Daarom heeft BruZelle jouw hulp nodig.
Kom maandag 19/12 van 14u tot 17u mee kleine zakjes maken in het TextielLab van Maakbar.
Comeniusgebouw, Tiensevest 60, lokaal 301.

Al het materiaal ligt klaar!
Schrijf je in bij Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of bij Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. 
 
Wil je op een ander moment meehelpen, stuur dan een mailtje naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
 


Kerstvakantie


Ook bij MAAKbar beginnen we stilaan aan onze winterslaap. We sluiten de deuren van het TextielLab van zaterdag 24 december tot en met maandag 9 januari. Donderdag 12 januari vliegen we er weer in met het eerste open naaimoment van het jaar.
Ook de gereedschappenbib sluit zijn deuren op zaterdag 24 december en zaterdag 31 december. Op dinsdag 27 december en dinsdag 3 januari kan je wel in de gereedschappenbib terecht. Vanaf 7 januari openen we weer volgens de gewone uren.Beste wensen


Om af te sluiten nog de allerbeste wensen voor een groep bijzondere mensen.
De start van het jaar 2022 was niet makkelijk voor MAAKbar. Maar dankzij de steun van vele mensen, zowel van dichtbij als vanop afstand, zijn we erin geslaagd om onze werking terug op poten te krijgen. We zijn heel blij met al deze sympathisanten die ons door dik en dun steunen en MAAKbar telkens opnieuw mee-maken.
Bij deze willen we iedereen heel graag bedanken en een deugddoend eindejaar wensen. 
We zien jullie graag terug in 2023!
 


Winterse groetjes,#MAAKbar team

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
www.maakbar.org
Volg ons op Facebook en Instagram: MAAKbarvzw

 


Leuvens Repair Center


Met herstel kom je er wel. Dat is het idee bij MAAKbar. Daarom willen we graag de herstelmogelijkheden in het Leuvense verder uitbreiden en in de toekomst misschien een echt Leuvens Repair Center oprichten.

We zijn gestart met een onderzoek om te weten of hiervoor interesse is bij de Leuvense burgers. Jij kan ons een stapje verder helpen in dit onderzoek door de volgende enquête in te vullen.
https://happonomy.typeform.com/to/hw5x6OkN
Deze is volledig anoniem en neemt slechts 10 minuten in beslag.
In ruil daarvoor krijg je onze dankbaarheid en al het nieuws over dit repair center heet van de naald.


 

Vernieuwd aanbod in de Gereedschappenbib

De voorbije maanden zijn er veel nieuwe toestellen bijgekomen in de Gereedschappenbib in de silo's van maakleerplek. Kom zeker eens een kijkje nemen tijdens de openingsuren.  Je kan meer dan 300 tools uitlenen voor een vast bedrag van 40 euro / jaar. Check de volledige catalogus hier.

Wil je een abonnement nemen? Stuur een mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Openingsuren Gereedschappenbib maakleerplek: dinsdag van 14u - 16u en zaterdag van 10u - 12u

Openingsuren Gereedschappenbib Tweebronnen: woensdag van 14u - 16u

 

 

Volg ons op sociale media

Je kan ons volgen op de Facebookpagina  en Instagram MAAKbar vzw.
Volg ons, word fan en deel die nieuwe adressen met iedereen die delen, herstellen en hergebruik in het Leuvense in het hart draagt. Bedankt!